Ψηφιακές ....παραλίες

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ (1)

Ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος της εργασίας μας << Δρόμοι του χωριού >> με τους δρόμους που είναι δίπλα στο σπίτι μας . Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τους δρόμους που η ονομασία τους δόθηκε για να μας θυμίζει σημαντικά πρόσωπα από την τοπική ιστορία .




ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 

Ο δρόμος μου έχει πάντα κίνηση γιατί βρίσκεται στην είσοδο του χωριού . Είναι μεγάλος , έχει λάμπες που το φως τους είναι κίτρινο . Τα πεζοδρόμια έχουν χρώμα άσπρο , κόκκινο , γκρι και μπλε .Άμα κοιτάξεις τριγύρω θα δεις όλο δέντρα , χόρτα και λουλούδια . Στο σύνολο όλα αυτά μας κάνουν όχι έναν ασπρόμαυρο αλλά ένα πολύχρωμο και όμορφο δρόμο .
Τα σπίτια είναι λίγα , τα πιο πολλά είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια . Είναι πολύ περιποιημένα .Στις αυλές έχουν φυτά όπως φοίνικες , τριανταφυλλιές απλές αλλά και αναρριχόμενες , τούγιες , μολόχιες και άλλα
                                                                                    Ελένη
ΟΔΟΣ   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 

Ο δρόμος στον οποίο μένω ονομάζεται Αριστοτέλους . Το όνομάτου το πήρε από τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη .
Ο δρόμος μου δεν είναι κεντρικός ,αλλά ούτε στενός . Έχει πολλά σπίτια , κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα , αλλά έχει λακκούβες.Δίπλα στο δρόμο υπάρχει μια παιδική χαρά , ένας φούρνος και ένα ιχθυοπωλείο . Τα σπίτια της γειτονιάς μου είναι διώροφα και τριωροφα και έχουν αυλές .Τα καλοκαίρια γεμίζει με αυτοκίνητα , ποδήλατα και με παιδιά που τρέχουν , ενώ το χειμώνα ο δρόμος αδειάζει .Παλιότερα ο δρόμος ήταν πολύ διαφορετικός .
Υπήρχαν λίγα αυτοκίνητα ,αλλά πολλά μαγαζιά . Υπήρχε ένα μαγασί που πουλούσε έπιπλα , ένα κρεοπωλείο και ένα καφενείο .Τα παιδιά έπαιζαν στο δρόμο κρυφτό , κυνηγητό και μήλα .Ο δρόμος τότε δεν ήταν ασφαλτοστρωμένος .
Αυτό που έχει παραμείνει ιδιο όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι οι γείτονες είναι πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους και είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια .
                                                                     Γιώργος 

ΟΔΟΣ  ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ – ΟΔΟΣ  ΜΙΑΟΥΛΗ 

Το σπίτι μου βρίσκεται στην γωνία που σχηματίζουν οι οδοί Παρθενώνα και Μιαούλη .Το σπίτι μου βρίσκεται στην περιοχή Χωράφα , στην αρχή του χωριού .
         
   Η οδός Παρθενώνα περνάει μπροστά από το σπίτι μου και είναι ένας ίσιος δρόμος . Τα σπίτια είναι παλιά περίπου 30 χρόνων .Έχει πάντα κίνηση , ειδικά τις Πέμπτες που έχει λαϊκή και το καλοκαίρι που μας βάζουν κολονάκια στη μέση του δρόμου .Έτσι  δε μένει χώρος για να παρκάρουμε εμείς που μένουμε στη γειτονιά , αλλά ούτε και για τους πεζούς ,επειδή δεν έχει πεζοδρόμια και αναγκάζονται να περπατούν  στο δρόμο .Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί ανυπόμονοι οδηγοί που κορνάρουν όταν βλέπουν κάποιο ηλικιωμένο με μπαστούνι ή μητέρες με καροτσάκια με μωρά . Οπότε αυτός ο δρόμος έχει πολλή φασαρία και βρωμιά .
             Αντίθετα η οδός Μιαούλη είναι πολύ ήσυχος δρόμος που κατηφορίζει στο Λιμανάκι .Αυτός ο δρόμος είναι ήσυχος , επειδή στο σημείο που ενώνεται με την οδό Παρθενώνος είναι αδιέξοδος για τα αυτοκίνητα .Αυτός ο δρόμος έχει ακόμα πιο παλιά σπίτια , τα σπίτια του αποικισμού . Τον χειμώνα έχει ησυχία .

                                                                Τύπου  Λυδία 

ΟΔΟΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΠΑΠΠΑ
Ο δρόμος όπου μένω είναι κατηφορικός και κοντά στον περιφερειακό είναι ανώμαλος
Τα σπίτια είναι ψηλά .Τα πιο πολλά έχουν τρεις ή δυο ορόφους και είναι βαμμένα με ανοιχτά χρώματα .
Το χειμώνα  ο δρόμος είναι ερημικός και έχει σκοτάδι και κρύο . Το καλοκαίρι από την άλλη είναι φωτεινός και περνάει κόσμος .
Παλιότερα ο δρόμος ήταν ο ίδιος απλώς δεν είχε τόσα σπίτια δεξιά και  αριστερά του . Πολλά χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια .
                                                                Στέλιος
ΟΔΟΣ   ΙΩΑΝΝΗ  ΚΑΡΑ
Ο δρόμος που είναι χτισμένο το σπίτι μου είναι η  << Ιωάννη Καρρά >>
Είναι ασφαλτοστρωμένος και έχει πεζοδρόμια με πολλές μικρές κολόνες για να εμποδίζεται το παρκάρισμα . Στα πεζοδρόμια υπάρχουν και πολλά λουλούδια που τα στολίζουν . Πάνω στο δρόμο υπάρχουν συνέχεια παρκαρισμένα αυτοκίνητα . Αυτές τις μέρες που βρέχει είναι συνέχεια βρεγμένος και γλιστράει πάρα πολύ Στην ευθεία του δρόμου υπάρχουν εφτά μαγαζιά . Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν πολλές κολόνες που φωτίζουν το βράδυ .
Οι δρόμοι παλιά ήταν χωματόδρομοι και στενοί . Περνούσαν μόνο ζώα γιατί αυτοκίνητα δεν υπήρχαν .Πάνω σ΄αυτόν δεν είχε πολλά  σπίτια  , παρά μόνο μικρά που τα έδινε το κράτος .

Στον δρόμο που μένω δόθηκε η ονομασία <<Ιωάννη Καρά >> γιατί ήταν ένας ευεργέτης , αξιοποίησε τον Ν.Μαρμαρά και έδωσε δουλειά σε ολόκληρο το χωριό .
Ο Γιάννης Καρράς του Κωνσταντίνου , γεννήθηκε το 1907 . Ήταν Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής, εγγονός του καπετάνιου και ιδιοκτήτη πλοίου Ιωάννη Ι. Καρρά (1852-1927) από τα Καρδάμυλα της Χίου. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, οπότε ο στόλος του ομίλου επιχειρήσεων του Γιάννη Καρρά, κατείχε συνολικά 34 πλοία. Κατά την περίοδο αυτή ασχολήθηκε επίσης με τις τουριστικές επιχειρήσεις και αγόρασε μια περιοχή 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου το 1973 άρχισε η κατασκευή ενός τουριστικού θέρετρου, του γνωστού Porto Carras.. Το 1985, χρονιά σημαντικής κρίσης στον ναυτιλιακό τομέα, κατείχε 10 πλοία. Ο Γιάννης Καρράς πέθανε το 1989.
                                                     Δομνίνος

Ο  δρόμος   της  Δήμητρας

Ο δρόμος μπροστά στο σπίτι είναι λίγο στενός , τα σπίτια πάνω σε αυτόν είναι διώροφα και τριώροφα . Το καλοκαίρι έχει κίνηση , το χειμώνα έχει κίνηση αλλά όχι όσο το καλοκαίρι . Δεν έχει πεζοδρόμια αλλά φυτά τριγύρω του . Επίσης έχει λακκούβες , γιατί δεν είναι καλά ασφαλτοστρωμένος

ΟΔΟΣ  ΠΑΡΘΕΝΩΝΟΣ 

Κοντά στο σπίτι μου υπάρχουν 4 δρόμοι. Υπάρχουν 2 ίσοι δρόμοι μια ανηφόρα και  μια κατηφόρα . Τα πεζοδρόμια δεν είναι φαρδιά αλλά στενά. Τις Πέμπτες υπάρχουν προβλήματα με τα αυτοκίνητα γιατί έχει λαϊκή αγορά . Και τα καλοκαίρια υπάρχει πρόβλημα γιατί δίπλα από το σπίτι μου υπάρχει ξενοδοχείο και έρχονται  πολλοί τουρίστες και οι πιο πολλοί έχουν  αυτοκίνητα. Στους δρόμους της γειτονιάς μου  υπάρχουν και κάποια μαγαζιά
                                                                       Λυδία

Οδός  Κυριακίδου 
Ο δρόμος αυτός λεγόταν παλιά και Γαλετζάδικο επειδή όλοι αυτοί που έμεναν εκεί , πρωτοφόρεσαν τις γαλότσες , που ήταν ξύλινα τσόκαρα .
Το καλοκαίρι ο δρόμος μου φωτίζεται από παντού .Τι σπίτι μου είναι κάτω από το φαρμακείο  και  το  σούπερ . Το χειμώνα κάνει κρύο και δεν κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι . Δεν έχει και τόσα φώτα επειδή τα μαγαζιά κλείνουν  νωρίς .
                                                                                             Κατερίνα
ΟΔΟΣ  ΣΚΡΑ 
Το σπίτι βρίσκεται στην οδό Σκρα .Είναι δρόμος κατηφορικός και στενός .Δίπλα υπάρχει ένα γυράδικο . Το καλοκαίρι ο δρόμος αυτός γεμίζει αυτοκίνητα , ποδήλατα και παιδιά που παίζουν .Το χειμώνα ο δρόμος αδειάζει από παιδιά ,αλλά τα αυτοκίνητα παραμένουν αφού έχουμε πολλούς γείτονες που παρκάρουν δεξιά και αριστερά τα αυτοκίνητά τους .
                                                              Μαρία
ΟΔΟΣ   ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Ο δρόμος που βρίσκεται το σπίτι μου είναι στην αρχή του χωριού  Ο κεντρικός δρόμος από τις δυο πλευρές φτιάχτηκε ωραία , έφτιαξαν πεζοδρόμια με καινούριες πλάκες και καινούριες κολόνες για φωτιστικά .Τα τελευταία 3-4 χρόνια λειτουργεί σαν μονόδρομος . Τα περισσότερα σπίτια είναι προς την αριστερή πλευρά και είναι καλοφτιαγμένα .Το καλοκαίρι έχει πολλά αυτοκίνητα , τουρίστες και πεζούς .Το χειμώνα δεν έχει πολλή κίνηση , ούτε πολύ κόσμο . Τα μαγαζιά κλείνουν και ελάχιστα μαγαζιά είναι ανοιχτά .
                                                          Κωνσταντίνα
Από το σπίτι μου κατεβαίνεις μια κατηφόρα που δεν είναι μονόδρομος .Από δεξιά υπάρχει μια διπλή πολυκατοικία , πιο κάτω δυο ξενοδοχεία και στο τέλος του δρόμου πολλά φυτά .
Από τα αριστερά έχει μια μεγάλη αλάνα , πιο κάτω πολλά φυτά , έπειτα υπάρχει ένα μεγάλο σπίτι και λίγο πιο κάτω ένα σπίτι . Στο τέλος αριστερά και δεξιά πολλά φυτά , δέντρα και λουλούδια .
                                                                          Μαριάννα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.