Ψηφιακές ....παραλίες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΑ -Χελώνα καρέτα καρέτα



                          ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν στη θάλασσα οι πρώτες χελώνες που δε διέφεραν και πολύ από τις σημερινές.Ήταν τεράστιες και το μήκος τους έφτανε στα 4 μέτρα.


Τα αρχεία των απολιθωμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θαλάσσιες χελώνες εμφανίστηκαν στη γη την ίδια εποχή που εμφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.Ενώ όμως οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν οι θαλάσσιες χελώνες κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα!


ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

                   Στα θαλάσσια νερά της Ελλάδας ζουν 3 είδη χελώνας:
                                                                δερματοχελώνα
             
                                                                    πράσινη  χελώνα    
 
χελώνα καρετα καρετα 



Η χελώνα καρέτα καρέτα αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας!Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα.Περνάει τη ζωή της μέσα στη θάλασσα αλλά γεννάει τ΄αυγά της στην αμμουδιά.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Καρέτα καρέττα είναι ερπετό και αναπνέει με πνεύμονες. Έχει πάρει το αγγλικό της όνομα (Loggerhead) από το σχετικά μεγάλο κεφάλι της, το οποίο υποστηρίζει τα δυνατά σαγόνια της και της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με ζώα ή φυτά που έχουν σκληρό κέλυφος, όπως μεγάλα σε μέγεθος θαλάσσια γαστερόποδα μαλάκια (ή αλλιώς σαλιγκάρια) και κοχύλια.Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις τσούχτρες.

 Το καβούκι των χελωνών Καρέτα καρέτα έχει ελαφρώς σχήμα καρδιάς σε καστανοκόκκινο χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του καβουκιού τους έχει συνήθως ένα υποκίτρινο χρώμα. Ο λαιμός και τα πτερύγια έχουν συνήθως ένα καστανοκόκκινο χρώμα στο επάνω μέρος και ένα μέτριο κίτρινο προς υποκίτρινο χρώμα.
Το μήκος της φτάνει στα 120 εκατοστά και το βάρος της στα 100 κιλά.
 

Κάθε καλοκαίρι περισσότερες από 2.500 καρέτα καρέτα έρχονται να γεννήσουν στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας(στο χάρτη έχουν κόκκινο χρώμα)
 

Όπως φαίνεται και στο χάρτη,οι παραλίες στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στον κόλπο Λαγανά έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φωλιών χελωνών από οπουδήποτε αλλού στη Μεσόγειο,με περίπου 1.500 φωλιές μόνο σε 5χμ παραλίας,900 χελώνες έρχονται να γεννήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Ζακύνθου!

   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΛΙΑΣ



     Αφού αφήσει το νερό η θηλυκή θαλάσσια χελώνα ανεβαίνει στην παραλία για να βρει ένα σημείο κατάλληλο για να κάνει τη φωλιά της. Εάν ενοχληθούν από φώτα ή θόρυβο στην παραλία μπορεί να γυρίσουν στο νερό χωρίς να γεννήσουν. Μόλις το θηλυκό έχει βρει μια θέση για να γεννήσει, φτιάχνει ένα λάκκο για το σώμα της διώχνοντας την επιφανειακή στεγνή άμμο με τα πτερύγιά της. Μετά χρησιμοποιώντας εναλλάξ κινήσεις των πίσω πτερυγίων της σκάβει μια τρύπα σε σχήμα φιάλης, τον αυγοθάλαμο. Όταν η χελώνα έχει τελειώσει το σκάψιμο, γεννά τα αυγά μέσα στον αυγοθάλαμο ένα-ένα ή δυο-δυο τη φορά.Γεννάνε γύρω στα 120 αυγά που έχουν το σχήμα και το μέγεθος ενός μπαλάκι του
πιγκ πογκ.


 Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας τα μάτια της εκκρίνουν δάκρυα, δηλαδή ένα υγρό από ένα ειδικό αδένα. Αυτό το υγρό αποβάλλει τα περίσσεια άλατα και επίσης διατηρεί τα μάτια υγρά και καθαρά από την άμμο. Αμέσως αφού τελειώσει την ωοτοκία, αρχίζει να σκεπάζει τον αυγοθάλαμο. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, η χελώνα αρχίζει να συμπιέζει σταθερά τη χαλαρή άμμο πάνω από τα αυγά με τα πίσω πτερύγιά της. Στη συνέχεια, σκεπάζει τη θέση της φωλιάς πετώντας αρκετή άμμο με σαρωτικές κινήσεις των πρόσθιων πτερυγίων και επιστρέφει στη θάλασσα.Μετά από 15 μέρες η χελώνα θα ξαναεπιστρέψει στον ίδιο χώρο να γεννήσει και πάλι περίπου 120 αυγά . Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη και τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  
Έπειτα από 60 περίπου μέρες τα μικρά χελωνάκια θα βγουν από τη φωλιά τους και θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα που είναι το πιό φωτεινό σημείο μέσα στη νύχτα. Από τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρονται στο ανοικτό πέλαγος. Εκεί θα περάσουν τα πρώτα 20-30 χρόνια της ζωής τους μέχρι να ενηλικιωθούν
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.